Wanneer is angst een boodschapper die je helpt?

klankmeditaties Mar 26, 2018

Een deel van je ervaringen worden opgeslagen in het geheugen. Belevingen en gebeurtenissen, die echt indruk op je maken, zijn het sterkst aanwezig. Op een later moment, ná de gebeurtenis, kan die herinnering je helpen om slimmer te zijn of sneller te reageren.

De informatie in je geheugen heeft aanvullende waarde, je voelt je capabel.

Ik geef je een voorbeeld:

[Ervaring A] Ik zit bij de open haard en wil een blok hout op het vuur leggen. Omdat ik jaren geleden bij zo’n zelfde actie tijdens een kampvuur m’n vingers verbrandde, helpt mijn geheugen mij om voorzichtig te werk te gaan. Kennelijk heb ik destijds de angst voor vuur verwerkt want ik voel geen angst.

Mijn reactie op deze handeling kan ook anders:

[Ervaring B] Ik zit bij de open haard en vind het het vuur niet prettig. Ik wil me terugtrekken, maar ik durf het niet te zeggen. Ik krijg herinneringen aan vroeger toen ik m’n vingers stevig brandde. Niemand hielp mij met mijn paniek. Ik werd zelfs uitgelachen om mijn pijn. Ik voelde me buitengesloten van de anderen, hulpeloos en alleen. Zelfs nu krijg ik spontane beelden dat het vuur heel groot wordt, de hele omgeving vult en dat ik niet meer weg kan.

In het eerste voorbeeld is je geheugen een ondersteuning bij de omgang met vuur. In het tweede voorbeeld brengt het geheugen een onverwerkte angst naar boven en de ervaring van genegeerd en hulpeloos te zijn. Het geheugen helpt je niet om vrij te reageren buiten de emotie om en je wordt belemmerd in je ervaring.

Hoe reageert jouw geheugen op een angstig voorval?

Er zijn manieren om deze belemmerende emoties ruimte te geven door tegelijkertijd een gevoel van veiligheid te maken. In soortgelijke situatie, als die uit je ervaring, is het mogelijk je emotionele reactie te voelen en te herkenen, maar je bent nog vrij om te reageren.

Op Neurobiologisch niveau blijft dan de emotie angst, die uit de oude primitieve hersenstam wordt geactiveerd, meer in rust. Er is geen acuut dreigend gevaar waarbij de emotie een belemmering zou worden. In deze situatie ga je niet onbewust, reactief handelen.

Tegelijkertijd komen er door deze ontspanning neurotransmitters vrij die zelfvertrouwen, voldoening en aanwezigheid ondersteunen. Dit heeft ook een effect op je directe omgeving.

 

 

Een klankmeditatie heeft soortgelijk effect. Het biedt je een veilige ruimte om te zijn in contact met je herinneringen. Bij klankmeditatie worden geluiden ingezet om je herinneringen activeren. In een juiste afstemming op dat moment, ervaar je je vrij om te reageren, aanwezig te zijn in contact met de veilige omgeving van de klankmeditatie.

Probeer het zelf met de onderstaande klankmeditatie

 

 

• Welke herinneringen komen naar boven?

• Herken jij je eventuele emotionele reacties vanuit angst?

• Hoe ga jij met deze reacties om?

In veel culturen zijn er rituelen om het bewustzijn te verruimen die gebaseerd is op klank en beweging. Zingen van liederen, ritmisch dansen en bewegen. Het heeft een enorme impact op hoe jij de wereld ziet, je relaties en alles om je heen. Tijdens het NoMoreGurus Introductie Seminar gebruiken we enkele klankmeditaties voor een nieuw perspectief, om met compassie naar je eigen leven te kijken en in actie te komen om een wereld te creëren die inspirerend is.

Ervaar het zelf en meld je aan!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.